Uzročnici infektivnog proljeva

Uzročnici infektivnog proljeva mogu biti virusi (kao što su Noro, Rota, Adeno, Astrovirusi i drugi) i bakterije (Salmonella, Campylobacter, Shigella, enterotoksična Escherichia coli, Yersinija, Clostridioides difficile i druge). U rjeđim slučajevima uzročnici mogu biti protozoe (Cryptosporidium, Giardia, Entamoeba i drugi). Iako je obično najčešća virusna etiologija, za teže oblike bolesti odgovorne su bakterije.

Podaci o nedavnom unosu određene hrane, simptomima osoba s kojima su oboljeli bili u kontaktu, trajanju inkubacije i putovanju mogu uputiti na dijagnozu, ali ne mogu biti sasvim pouzdani pri utvrđivanju konkretnog uzroka.

Upalni proljev, obično je karakteriziran primjesama krvi i sluzi u stolici, uz febrilitet, iako u početku stolice mogu biti vodenaste. Klasični uzročnici takvog stanja su Salmonella, Campylobacter, Shigella, Vibrio parahaemolyticus te enterohemoragična Escherihia coli, Yersinia i Entamoeba histolytica, kod kojih je inkubacija nešto duža.

Obilne primjese krvi u stolici mogu biti obilježje infekcije E. Coli koja proizvodi Shiga toksin, ali su moguće i kod Shigelle, Campylobactera i Salmonelle. Međutim, takva slika se javlja i kod neinfektivne etiologije proljeva kao što su ishemični kolitis i upalne bolesti crijeva.

Klasični izvori infekcije i epidemiološki podaci ponekad mogu biti karakteristični. Na primjer, za bakterije Salmonellu i Campylobacter mogući izvor su jaja, meso, perad i nepasterizirano mlijeko. Za Shigellu sirovo povrće i fekalno zagađenje, za Yersiniju svinjetina, za Vibrio parahaemolyticus sirovi plodovi mora i školjke, a kod Entamoebe fekalno kontaminirana voda.

Kada bolest počinje kao proljev, ali uz nastavak sistemne bolesti, naročito glavobolje i znakova meningitisa, uzročnik može biti i Listerija, osobito kod trudnica i imunosuprimiranih bolesnika. Takvo ozbiljno stanje uvijek zahtjeva evaluaciju i liječenje infektologa. Listerija može biti povezana s konzumacijom mekanih sireva od nepasteriziranog mlijeka, delikatesnih mesnih proizvoda, nekih vrsta pašteta i kontaminiranog voća.

Vodenaste stolice ukazuju na infekcije Noro, Rota i Adenovirusima, obično nakon inkubacije od jednog do tri dana. Češće su pogođena djeca te postoji mogućnost epidemija u kolektivima i obitelji.

Clostridioidesom uzrokovani proljev obično je povezan s prethodnom uporabom antibiotika, hospitalizacijom ili kemoterapijom.

Giardia lamblia može biti povezana s boravkom u prirodi i plivanjem u kontaminiranoj vodi.

Bolest uzrokovana hranom kontaminiranom toksinima Bacillus cereusa i enterotoksina Staphilococcus aureusa nastupa unutar par sati od unosa hrane i karakterizirana je naglim nastupom povraćanja i mučnine. Kod virusnih uzročnika povraćanje također može biti dominantan simptom.

Neinfektivni uzroci češći su kod perzistentnih i kroničnih proljeva. Ponekad lijekovi i alergije na hranu, celijakija i nepodnošenje laktoze te druge gastrointestinalne bolesti mogu dovesti do dijarealnih simptoma koji nisu posljedica bakterija i virusa.

Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.