PREVENCIJA PROLJEVA CIJEPLJENJEM

Jedan od vrlo čestih uzročnika teških oblika infekcija probavnog sustava koje su popraćene vrućicom, povraćenjem i proljevima jest rota virus. Postoji nekoliko sojeva, pa stoga do ove infekcije može doći i više puta. Najteži oblici se susreću u malene djece, dok u odraslih svaka naredna infekcija (drugim sojem) bude blaža. Nevolja je ta što se virus širi zrakom i iznimno je zarazan. Dovoljno je ući u prostoriju gdje boravi oboljela osoba i ako niste preboljeli ovu bolest, postoje 98-postotni izgledi da ćete se zaraziti. Uobičajene higijenske mjere (pranje ruku, dezinfekcija sanitarija, stolova, igračaka i podova) tek za nekoliko postotaka smanjuju izglede zaraze. U najvećem postotku djeca obolijevaju kada krenu u kolektiv (jaslice ili vrtić). U Hrvatskoj postoji cjepivo koje s gotovo 100-postotnom sigurnošću sprječava razvoj teškog oblika bolesti. Dakle, zaraza se može dogoditi, no tada oboljelo dijete ima tek par mekših stolica dnevno. Primjenjuje se oralnim putem (na usta u obliku kapi), u dvije doze i daje se djeci u dobi između šest tjedana i navršenih šest mjeseci života i nema značajnijih nuspojava (katkada se jave mekše stolice u trajanju od par dana). Cijepljenje se mora dovršiti do navršenih šest mjeseci života te nema dokaza o učinkovitosti cjepiva ako se primjenjuje kasnije.

Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.