Liječenje proljeva

Osnovna mjera u liječenju počinje nadoknadom tekućine. Rehidratacija se prvenstveno vrši na usta, s otopinama koje sadrže vodu, soli (elektrolite) i glukozu. Čaj od šipka, slani štapići, i juhe mogu biti prva linija prehrambenih proizvoda u blago bolesnih osoba.
Otopine za oralnu rehidraciju (ORS) prikladnije su za nešto teže bolesne osobe. Potrebno je nadoknaditi izgubljeni volumen tekućine i zatim ga održavati. U većini slučajeva dobar pokazatelj je osjećaj žeđi. Također, kao jednostavan način procjene stupnja dehidracije, bolesnik može samostalno pratiti količinu svoje mokraće. Ako bolesnik više ne može uzimati tekućinu na usta, može biti potrebna intravenska nadoknada tekućine. U prvim danima bolesti ne preporuča se uzimanje masne hrane ni mliječnih proizvoda, izuzev jogurta, većine voća, osim banane, kao ni teško probavljive hrane. Dugotrajne i stroge dijete više se rutinski ne preporučuju.

Iako u većini slučajeva nije potrebna, antimikrobna terapija je indicirana kod težih oblika bolesti, kada postoji sumnja na invazivnu bakterijsku infekciju sa simptomima teške bolesti kao što je visoka tjelesna temperatura, dehidratacija te učestale vodenaste stolice. Također, antimikrobna terapija je potrebna kod invazivne bakterijske infekcije koja je obično obilježena krvavo sluzavim stolicama, kod bolesnika starijih od 70 godina, imunosuprimiranih osoba i srčanih bolesnika.

Podatci dostupni u Mylan Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.