Bolesnici su zarazni za vrijeme trajanja bolesti, naročito kada pripremaju hranu. Pranje ruku vodom i sapunom
učinkovita je mjera, kao i dezinfekcija alkoholnim sredstvima. Provoditi ih treba prije i poslije pripremanja hrane,
nakon promjene pelena, baratanja otpadom i slično.
Prevencija dijarealne bolesti uključuje izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i proizvoda, pranje
sirovog voća, držanje sirovog mesa i ribe odvojeno od ostale hrane, pranje ruku i pribora nakon obrade sirove
hrane. Potrebno je dobro prokuhati hranu životinjskog porijekla, kao i morske plodove, jaja (žumanjak treba biti
tvrd) te ne ostavljati kuhanu hranu na sobnoj temperaturi više od dva sata.
Posebne preporuke za trudnice i imunosuprimirane još su i sljedeće: izbjegavati meke sireve, (osim ako imaju
potvrdu da su od pasteriziranog mlijeka), morske plodove i paštete koje se skladište u frižideru, hladne nareske,
salate sa šunkom ili jajima koje su prethodno pripremljene, tekući sadržaj kod pripreme sirovog mesa, kao i „hot
dog“ i slična gotova jela zbog mogućnosti da nisu dovoljno termički obrađena. S druge strane, takvi obroci ne
predstavljaju rizik za ostatak populacije.
Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.