Liječenje proljeva

Liječenje proljeva

Dijeta – izmjena prehrane

Nažalost, još uvijek se često sprovodi tzv. BRAT dijeta (skraćeno od engl. „Bread, rice, apple and tea“ – odnosno kruh, riža, jabuka i čaj), iako već više od dva desetljeća postoje jasni dokazi ne samo o neučinkovitosti, nego i o štetnosti ove dijete. Naime, kako bi se oštećena sluznica crijeva oporavila, potreban je unos hrane. Obroci u pravilu trebaju biti manji nego što je uobičajeno, kao i nešto učestaliji. Hrana i piće ne bi trebali sadržavati koncentrirane šećere, zbog čega djeci ne treba davati slatku hranu i napitke. Može se ponuditi manje slatko voće (kao što su na primjer jabuka i banana), kuhano povrće i meso (juhe i variva) uz dodatak maslinovog ulja, žitarice (kruh) i mliječni proizvodi (svježi sir, jogurt, kefir, kiselo mlijeko i maslac). Treba izbjegavati prženu, masnu i začinjenu hranu.

Dojenčad koja su isključivo na majčinom mlijeku ili nadomjesnom mliječnom pripravku (formuli) nastavljaju s uobičajenim režimom hranjenja.

Nažalost, u praksi se još uvijek često susreću pokušaji liječenja proljeva „kola“ napitcima, što je sasvim neprimjereno zbog neučinkovitosti i škodljivosti za sluznicu crijeva koja je zahvaćena infekcijom.

Djetetu treba dati više tekućine nego obično te se preporuča:

 • ne prekidati dojenje,
 • nuditi vodu (prokuhati je pa ohladiti), kao i vodu s hranom koja sadrži sol,
 • ponuditi vodenastu hranu kao što su kašice i juhe,
 • davati oralnu rehidracijsku sol/tekućina (ORS) prema uputama liječnika,
 • dati djetetu onoliko tekućine koliko želi i nastaviti s davanjem ORS-a prema liječnikovim uputama sve dok proljev ne prestane:
 1. A)za djecu mlađu od 2 godine: 50 - 100 ml za svaku proljevastu stolicu
  (davati tekućinu malom žličicom svake 2 minute)
 2. B)za djecu od 2 - 10 godina: 100 - 200 ml za svaku proljevastu stolicu
  (piti tekućinu iz šalice malim gutljajima)
 3. C)za djecu stariju od 10 godina: koliko žele.

ORS je potrebno davati i nakon korekcije dehidracije, pa sve do prestanka proljeva, čime se ubrzava oporavak sluznice crijeva i skraćuje trajanje proljeva!

U slučaju povraćanja, treba prekinuti davanje tekućine na 10 minuta, a zatim nastaviti, ali sporije.

Djetetu treba davati i dosta hrane kako bi se spriječila neishranjenost i dehidracija

 • odabir hrane ovisi o djetetovu uzrastu, o tome koju hranu više voli i o navikama u prehrani prije oboljenja,
 • u djece koja se doje treba nastaviti davati majčino mlijeko, pri čemu podoji trebaju biti češći (podoji se skraćuju samo kod djece koja povraćaju),
 • djetetu starijem od 6 mjeseci valja uz mlijeko dati žitarice, povrće, meso, ribu i hranu koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana mora biti dobro skuhana, pasirana, samljevena i svakom obroku treba dodati 5 - 10 ml biljnog ulja. Djetetu treba dati hrane koliko želi i ponuditi mu je najmanje svaka 3 - 4 sata,
 • kada se proljev zaustavi, tijekom dva tjedna treba davati minimalno jedan obrok na dan više od uobičajenog,
 • ako je dijete neishranjeno, preporuča se nastaviti s davanjem dodatnih obroka sve dok dijete ne vrati tjelesnu masu koja mu pripada uzrastom.

Oralna rehidracijska sol/tekućina (ORS) – temeljna terapija proljeva!

Kada je riječ o sredstvima koja se primjenjuju u liječenju proljeva, najveću važnost imaju otopine soli za rehidraciju. Naime, u tim otopinama se osim minerala nalazi i malena količina šećera koja značajno pospješuje iskorištavanje (resorpciju) vode i minerala iz crijeva u organizam. Davanje otopine soli bez dodatka šećera nije niti izdaleka tako učinkovito u prevenciji i liječenju dehidracije. Riječ je o otkriću starom par desetaka godina, koje je zasigurno spasilo stotine tisuća života na globalnoj razini.

S primjenom otopine treba započeti čim se javi proljev (ili povraćanje), ne treba čekati znakove dehidracije. Treba naglasiti da se njihovom primjenom skraćuje i samo trajanje proljeva, a izvrstan su izbor i u drugim stanjima povećanog gubitka tekućine i soli (ljetne vrućine, intenzivne sportske aktivnosti i sl.).

Koliko treba piti tekućine? U pravilu onoliko koliko osoba koja ima proljev osjeća da joj je potrebno. Kada se javi izrazita suhoća usne šupljine (jezik je suh i obložen, slina oskudna i ljepljiva) može se procijeniti da nedostaje oko 5 – 10 % tekućine. To znači da bi djetetu od 10 kg trebalo tijekom narednih 6 sati nadoknaditi manjak od oko 0,5 - 1 litre tekućine, uz istovremenu nadoknadu tekućih gubitaka (stolica, mokrenje, znojenje, povraćanje).

Probiotici

Najčešće se koriste bakterijski probiotici iz skupine Laktobacila i kvasnica (Sacharomyces bulardii). Kod akutnih proljeva ovi mikroorganizmi pospješuju prirodne procese prevladavanja uzročnika proljeva. Prema brojnim istraživanjima procjenjuje se da njihova primjena smanjuje trajanje akutnog proljeva za jedan dan. Riječ je o mikroorganizmima koji su neškodljivi i ne uzrokuju nuspojave. Ipak, oprez je potreban u bolesnika s izraženijom slabošću imunosnog sustava zbog koje probiotski mikroorganizmi mogu iz crijeva prodrijeti u krvni optok i uzrokovati po život opasne infekcije (sepsa, upala srčanog mišića, meningitis). Povoljan učinak se može očekivati i kod proljeva uzrokovanih antibioticima. Treba napomenuti da se bakterijski probiotici trebaju primjenjivati vremenski što udaljenije od primjene antibiotika, jer će u protivnom antibiotici i njih uništiti. Probiotske kvasnice nisu osjetljive na antibiotike i mogu se davati neovisno o primjeni pojedine doze antibiotika. Fermentirani mliječni proizvodi s dodatkom probiotika koji se nalaze u širokoj potrošnji u pravilu ne sadrže dostatnu količinu probiotika za liječenje proljeva.

Enteroadsorbenti

Riječ je o kemijski inertnim spojevima – tvarima koje nemaju mogućnost ulaska u krvni ili limfni optok nakon što se unesu u crijevo te se u cijelosti eliminiraju stolicom. Najučinkovitiji se čini preparat koji sadrži organski silikat – mineral koji na sebe vezuje toksine i uzročnike proljeva. Istovremeno, obzirom da je riječ o hidrofobnoj molekuli, ne „lijepi“ se za sluznicu crijeva, čime omogućava povoljnije uvjete za njezin oporavak. Dodatno, „zdrave“ bakterije koje su u pravilu prilijepljene za sluznicu ostaju tamo, tj. enteroadsorbent ih ne uklanja. Time se stvaraju optimalni uvjeti za skraćenje trajanja i intenziteta proljeva. U pravilu je bez okusa i mirisa, može se davati trudnicama i djeci svih dobnih skupina (uključujući i novorođenčad).

Antisekretolitik – „pametan lijek“ za učinkovito liječenje proljeva

U Hrvatskoj je dostupan i antisekretorni lijek. Mehanizam djelovanja temelji se na blokiranju kemijskih spojeva koji se za vrijeme crijevne infekcije pojačano stvaraju u sluznici crijeva i uzrokuju prekomjerno izlučivanje vode i minerala u crijevni lumen. Svojim djelovanjem ne usporava rad crijeva (peristaltiku), čime se uzročnici infekcije učinkovito eliminiraju iz organizma stolicom. Racekadotril se ne resorbira, što znači da nakon što dospije u crijevo, ne ulazi u krvni optok. Ugodnog je okusa i djeca ga rado prihvaćaju. Riječ je o lijeku koji učinkovito smanjuje broj i volumen stolica, što je naročito korisno kod proljeva popraćenih velikim brojem vodenih stolica i grčevima. Može se davati djeci starijoj od 3 mjeseca. Isto tako, i ovaj lijek svakako treba davati kao dodatak temeljnoj terapiji proljeva, odnosno oralnoj rehidracijskoj tekućini.

Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.