Kada se javiti liječniku

Većina infektivnih proljeva prolazi spontano kroz par dana.

Liječnički pregled potreban je kod težih slučajeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.

Kod težih slučajeva, kada je prisutna trajno povišena temperatura, krv u stolici, značajna bol u trbuhu, znakovi dehidratacije kao što su suhe sluznice, oskudnije mokrenje, tamniji urin, niži krvni tlak, pa i poremećaj stanja svijesti, potrebno je saznati razlog proljeva jer slične simptome mogu imati i neke teže akutne bolesti kao upala slijepog crijeva i ileus.

Nakon pregleda liječnik donosi procjenu stupnja dehidracije te odluku o potrebi antimikrobne terapije i načinu nadoknade tekućine.

Također je potrebno poznavati ostala zdravstvena stanja pacijenta, osobito stanje eventualne imunosupresije, boravak u bolnici, prethodno uzimanje antibiotika, kemoterapije ili zračenja. Na primjer, trudnoća značajno povisuje rizik infekcije Listerijom.

Dijagnostika

Većina infektivnih proljeva prolazi spontano, a kod blažih slučajeva laboratorijski testovi najčešće nisu potrebni. Kod bolesnika sa znakovima sistemne bolesti, tresavicama i visokom tjelesnom temperaturom treba učiniti analizu krvi (hemokulturu). Promjene u krvnoj slici obično su nespecifične, ali značajna odstupanja od normalnih vrijednosti mogu ukazivati na postojanje težeg stanja.

Bakteriološka obrada stolice radi se kod intenzivnog proljeva sa znakovima manjka volumena tekućine u organizmu, jakih bolova u trbuhu, velikog broja stolica i kod bolesnika čije stanje zahtijeva hospitalizaciju. Također, kod prisustva krvi i sluzi u stolici i tjelesne temperature od 38,5 °C i više treba napraviti bakteriološke pretrage. To je potrebno učiniti i kod osoba koje su starije od 70 godina, imunokompromitiranih, osoba s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolesti te kod trudnica. Stolicu također treba analizirati ako simptomi traju više od tjedan dana ili u slučaju epidemiološke indikacije (osobe koje rade s hranom, zdravstveni radnici, osoblje vrtića i slično).

Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.