Što je proljev

Proljev je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba. Definiran je kao prisustvo tri ili više vodenastih stolica u 24 sata. U većini slučajeva uzročnik je određeni infekt, odnosno virus ili bakterija, pa ga stoga zovemo infektivni proljev. Kod inače zdravih osoba obično se smiruje kroz nekoliko dana uz simptomatsku terapiju. Infektivni proljev obično je posljedica unosa kontaminirane hrane ili vode u organizam, ili rezultat infekcije fekalno-oralnim putem, prljavim rukama i sl.

U težim slučajevima, čije je simptome potrebno na vrijeme prepoznati, dolazi do značajnog gubitka vode i soli (elektrolita). Učestale stolice mogu biti praćene febrilitetom i bolovima u trbuhu te ponekad primjesama krvi u stolici. Događa se i da bolesnici imaju više od dvadesetak stolica dnevno. U takvim slučajevima indicirana je evaluacija liječnika, analiza stolice, a rijeđe i antimikrobna terapija. To je osobito važno u bolesnika s kroničnim bolestima te kod imunosuprimiranih bolesnika.

Ponekad se susrećemo i s pojmovima kao što su putnička dijareja, što se odnosi na proljev povezan s boravkom ili povratkom iz specifičnih geografskih područja, obično s nižim higijenskim standardima. Drugi pojam, koji je u zadnje vrijeme sve akutalniji, je postantimikrobni proljev, koji se obično javlja u bolesnika s komorbiditetima ili nakon dugotrajnog bolničkog liječenja.

Neke neinfektivne bolesti mogu također imati simptome gastroenterokolitisa, odnosno, upale sluznice želuca i crijeva, kao što je proljev i krv u stolici, a to su: ulcerozni kolitis, Crohnova bolest , ishemični kolitis i druge.

Koliko se često proljev javlja u odrasloj populaciji u Hrvatskoj

Gotovo svaka osoba se bar jednom godišnje susretne s blažim simptomima proljeva (dijareje). Među bakterijskim uzročnicima proljeva kod odraslih najčešći je Campilobacter, dok je Salmonella druga po učestalosti. Proljev se nekad javlja u manjim ili većim epidemijama, kao što su norovirusne infekcije, dok su na drugom mjestu epidemije uzrokovane Salmonellom, a potom rota virusne epidemije i kampilobakterioze.

Infekcija Clostridioidesom jedna je od češćih uzročnika enterokolitisa, odnosno upale tankog i debelog crijeva, uglavnom u starijoj populaciji kroničnih bolesnika koji su primali antimikrobnu terapiju i bili često hospitalizirani. Enterokolitis uzrokovan toksinom Clostridioidesa je infekcija koja je u porastu u svim europskim zemljama. S druge strane, postoje i rjeđi uzročnici – kriptosporidija, enterohemoragična Escherihia coli i šigela.

Podatci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Zašto se javlja proljev?

Proljev nastaje kao posljedica podražaja sluznice crijeva. U nastojanju da se oslobodi uzročnika (bakterija, virusa ili toksina) pojačava se sekrecija tekućine i minerala i ubrzava rad, odnosno pražnjenje crijeva

Kada se javiti liječniku zbog proljeva?

Liječnički pregled odraslih osoba potreban je kod težih slučajeva proljeva. Zbog toga je važno znati u kojem trenutku potražiti pomoć liječnika. Zdravstvena skrb potrebna je i kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti.